Museumtram Amsterdam

Amsterdam: stad van juweliers

Amsterdam: stad van juweliers

Geplaatst op

In Amsterdam zijn vele juweliers en smeden te vinden. De stad kent zelfs een sieradenkwartier, waar veel van dit soort ondernemers gevestigd zijn. Dit is zeker niet nieuw, Amsterdam kent een rijke historie als het gaat om de bewerking van sieraden. Keer op keer zochten goudsmeden, sieradenmakers en handelaren elkaar op.

 

Amsterdam voor de bloei

Al aan het eind van de Middeleeuwen blijkt Amsterdam een gilde van zilver- en goudsmeden te hebben gehad. Dit gilde was gevestigd bij de Oude Kerk, waar ze een eigen altaar hadden. Dit is het eerste bewijs van een samenwerking van smeden.

 

De Gouden Eeuw

In de zeventiende eeuw werd de stad Amsterdam steeds rijker. Op een gegeven moment was het de toonaangevende stad in Europa, wat ook zijn uitwerking had op de aantrekkingskracht. Vele gespecialiseerde ambachtslieden trokken naar Amsterdam. Aangezien de vaklui elkaar opzochten, ontstonden op verschillende locaties een sieradenkwartier, waar niet alleen smeden, maar ook diamantslijpers en gouddraadtrekkers elkaar verzamelden. De dichtheid van handelaren in goud- en zilverwaren was ongekend hoog voor die tijd.

 

Historische juweliers in Amsterdam

Het huidige Sieradenkwartier in Amsterdam bevindt zich rond de grimburgwal. Aan de wal zelf vindt je verschillende sieradenwinkels en juweliers bij elkaar. Elke juwelier in Amsterdam met historie draagt dit ook met trots uit. Zo zegt Bonebakker juweliers sinds 1792 actief te zijn en Ace & Spyer juweliers geeft aan officieel de oudste juwelierszaak in Amsterdam te zijn, met een oprichting aan de kalverstraat in 1729.

 

Tegenwoordig zijn nog steeds alle grote ketens van juweliers vertegenwoordig in Amsterdam. De spreiding van de winkels is alleen beter. En tegenwoordig kun je je sieraden natuurlijk ook online bestellen, wat een fysieke winkel overbodig maakt. Toch willen bezoekers vaak het goud en zilver in levende lijve zien, aangezien het toch vaak producten zijn die je niet met de dagelijkse boodschappen meeneemt.

Gerelateerde berichten

Lunchen in Noord

[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden