Museumtram Amsterdam

Compleet uit: het Van Gogh Museum en uit eten!

Compleet uit: het Van Gogh Museum en uit eten!

Geplaatst op

Nederland is een land van kunstschilders, we kunnen er een aantal, bijvoorbeeld Rembrandt van Rijn, Piet Mondriaan, Karel Appel en natuurlijk Vincent van Gogh. Aan deze laatste kunstenaar willen we graag deze blog wijden. In Amsterdam vind je het Van Gogh Museum waar een belangrijk deel van de Van Gogh collectie ondergebracht is. Van Gogh is een kunstenaar die in vele landen van de wereld in musea hangt. In deze blog nemen we met je door waarom hij belangrijk is. Daarnaast geven we je een lijst van restaurants in de buurt van het museum waar je lekker uit eten kunt. 

Extra! Wanneer je na het museumbezoek lekker wilt eten, dan raden we je aan om naar een sushirestaurant te gaan. Japan was overigens een land waar Van Gogh erg door geïnspireerd werd, met name de kunst die daar vandaan kwam! Woon je in Dordrecht en wil je niet in Amsterdam uit eten, dan raden we je aan om lekker sushi bij sushi afhalen dordrecht te kopen. Ter afsluiting nemen aan het einde van deze blog een rij fijne restaurants met je door, die te vinden zijn in de buurt van het Van Gogh museum.

Het ontstaan van het Van Gogh museum.

Vincent van Gogh is kunstenaar in de 19e eeuw. gedurende zijn leven verkoopt hij maar weinig werk. Dit is op zich een saillant detail, omdat zijn broer Theo van Gogh kunsthandelaar in Parijs is. De familie van Vincent van Gogh heeft veel later in 1961 de Van Gogh‘s die zij in haar bezit had voor ƒ 15.000.000 overgedragen aan de Staat der Nederlanden en de Vincent van Gogh Stichting. Wat een verschil, niet waar? Dit is de basis geweest voor het huidige Van Gogh Museum. Dit museum is sinds 1973 geopend. Tijdens zijn leven verkocht Vincent van Gogh een handje vol schilderijen, maar tussen 1890 en 1923, zijn er 247 schilderij op de markt gebracht. Dit werd gedaan door Johanna van Gogh, de vrouw van Theo van Gogh

Waarom van Gogh belangrijk is

Er zijn veel kunstenaars geweest die zich hebben laten inspireren door Vincent Van Gogh, bijvoorbeeld Louis Paul Boon, een kunstenaar uit België en Pablo Picasso. Zoals Van Gogh zelf door de impressionisten is beïnvloed. Daarnaast staat Van Gogh symbool voor een kunstenaarstype dat in de 19e eeuw ontstaan is, namelijk het diepzinnige, lijdende en vooral arme genie. 

Het is juist in deze eeuw dat religie haar leidende rol in de samenleving steeds meer verliest door toedoen van de opkomende moderne inzichten en modernisatie van het leven. Dit laatste gegeven van de moderne tijd speelt een grote rol in de biografie van Van Gogh. In zijn brieven lezen we over zijn dagelijkse strijd met zijn mentale problemen, de zoektocht naar erkenning, God in het dagelijks leven, passie voor de schilderkunst en de waarheid die hij daarin tot uitdrukking wil brengen. 

Het belang van Van Gogh is dat hij delen van het moderne kunstenaarschap belichaamd en kunst in hoge mate van de academische waarden gebracht heeft naar een meer eenvoudige schilderstijl en persoonlijke ´afbeelding’ van de werkelijkheid, zoals de kunstenaar dit op unieke wijze kan doen. Het gaat bij Van Gogh over de visie ´achter het linnen´.

Het Van Gogh Museum biedt met haar collectie een schitterende blik op het oeuvre van Van Gogh en geeft daarnaast een inkijkje in de ontluikende moderniteit in de beeldende kunst, die een reflectie en duiding gaf aan de snel veranderende wereld. Iets waar we nu ook nog iets van kunnen leren. 

Restaurants in de buurt van het Van Gogh Museum

In dit laatste deel van de blog nemen we een aantal restaurants in de buurt van het Van Gogh museum met je door: 

  • Hou je van Italiaans, ga dan voor Isola Bella, de authentieke gerechten uit Italië zullen je verbazen.
  • Bij Midtown Grill kom je zeker aan je trekken als je van eenvoudige, maar supersmaakvolle gerechten houdt. 
  • Hosokawa. Hier ervaar je de Japanse keuken in al haar smaakmakende details. 
  • Nour Kebab Restaurant. Altijd al willen weten hoe het Midden-Oosten smaakt? Dan is dit de plek om dit uit te vinden.
  • Zin in een borrel na het eten? Ga dan naar het Hard Rock Cafe. Voor die andere, ongepolijste kunst. 

Amsterdam is een geweldige stad waar volop kunst te beleven valt in alle mogelijke vormen. Naast al dit voedsel voor de geest is er ook voedsel voor het lichaam, in de vorm van de hierboven genoemde eetgelegenheden. Dit maakt Amsterdam tot een plek waar jong en oud compleet uit kunnen gaan. Blijf onze blogs lezen op museumtram-amsterdam.nl, dan weet je altijd waar je uit kunt stappen voor kunst, cultuur en culinaire versnaperingen.

Gerelateerde berichten

Dansscholen in Amsterdam waar dansen en cultuur samenkomen

Amsterdam, de bruisende hoofdstad van Nederland, staat bekend om zijn rijke cultuur en diversiteit. Een belangrijk onderdeel van deze cultuur is de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden