Museumtram Amsterdam

Wat zijn de werkzaamheden van een vakdocent Nederlands?

Wat zijn de werkzaamheden van een vakdocent Nederlands?

Geplaatst op

Een vakdocent Nederlands is iemand die aan anderen lesgeeft in het vak Nederlands. Dit klinkt heel simpel, maar naast de Nederlandse taal leren beheersen gaat het vak nog veel verder dan de taal. Ook culturele en andere literatuur aspecten komen kijken bij het vak. Dit is stof dat in het klaslokaal behandeld kan worden, maar ook daarbuiten. Denk aan klassenuitjes naar grote steden als Amsterdam. Hier duiken we in deze blog dieper op in.

Waar kun je als vakdocent lesgeven?

Wanneer je een opleiding vakdocent Nederlands hebt genoten dan zullen de meeste leraren aan de slag gaan op een middelbare school. Daarnaast zijn er ook NT-2 docenten. Deze geven les aan personen die Nederlands niet als moedertaal hebben. Hierbij kun je voorstellen aan mensen die net in Nederland zijn komen wonen of mensen in het buitenland of vertalers die graag de Nederlandse taal willen bemachtigen.

Waar bestaat het schoolvak Nederlands uit?

Tijdens het volgen van het vak Nederlands komen de volgende aspecten bij langs:

  • Leesvaardigheid
  • Schrijfvaardigheid
  • Spelling en grammatica
  • Literatuur en cultuur

Als vakdocent Nederlands beoordeel je deze onderdelen van de leerlingen en studenten. Bij het geven van les kan dit fysiek in het klaslokaal, online maar ook door eropuit te gaan en een uitstapje te doen. Denk hierbij aan een bezoek aan culturele steden als Amsterdam. Zo is er hier veel over de taal te leren in museums waar grote schrijvers hun romans en andere boeken ten toon hebben gesteld. Tijdens het organiseren van een uitje kan de hulp ingeschakeld worden van ouders die meegaan om op de leerlingen en studenten te letten. Op deze manier kun je met een grote groep en zelfs meerdere klassen op pad. Zo komen er veel meer taken dan alleen het lesgeven kijken bij het geven van het vak Nederlands.

Vakdocent Nederlands worden 

Er zijn verschillende manieren om vakdocent Nederlands te worden. Je kunt een opleiding volgen op HBO en universitair niveau. Na het behalen van je papieren vind je vacatures docent Nederlands bij Metafoor Onderwijs. Zo kom je snel aan een baan in het vakgebied dat je zoekt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden